030-6666199
info@landschappartners.nl
LandschappartnersGeluidsscherm Nollenweg, Alkmaar

Geluidsscherm Nollenweg, Alkmaar

Project details

Voor de gemeente Alkmaar is een geluidwerende voorziening langs de Nollenweg ontworpen. Dit ontwerp is gekozen uit een vijftal ingediende voorstellen. Het scherm is noodzakelijk voor de realisering van ruim 30 woningen ter plaatse van voormalige sportvelden.

Zowel de situering als de noodzaak voor de gewenste woningen betekende dat het scherm een geforceerde voorziening in het landschap (lager gelegen gronden tussen twee duinenrijen) is. Gekozen is voor een 8m hoog cortenstaal scherm, dat licht achterover helt. De bovenste twee meter is van glas, zodat de overgang naar de lucht en de kronen van de er achterstaande bomensingel verzacht wordt. Het scherm is gekarteld: om de twee meter is een horizontale kartel die de horizontale lijnen in het wegprofiel benadrukken. Bij de oprit naar de provinciale rijweg is het scherm nog laag en loopt geleidelijk op naar 8m. Voor het scherm staan krentenbomen die tot maximaal 5 m hoog reiken. Op deze manier is een scherm gerealiseerd dat in de tijd zich positief ontwikkeld en ook gedurende de seizoenen een ander beeld toont.

Bij de realisatie is gebruik gemaakt van geprefabriceerde delen van het scherm. De aanleg in drie weekenden betekende dat het verkeer op de Nollenweg slechts beperkte hinder had tijdens de aanleg.

 

2015 - 2016
Gemeente Alkmaar, uitvoering J. Dekker B.V., planvorming Antony Marcelis en WTOP

Related Projects